Плюсове и минуси на съвременните катани, част първа

Привет приятели,
днес ще се включим в обсъждането на една до болка дискутирана тема сред любителите на мечове. Става дума за плюсовете и минусите на съвременно изработените катана, вакидзаши и танто. Веднага искам да подчертая, че тук ще говорим единствено и само за масово произведените, фабрични мечове, 99% от които се правят в Китай. Съвременни японски „нихонто“ не влизат в сметките, както и хладни оръжия, произведени от големите имена в ковачеството – Хауърд Кларк, Рик Барет, Уолтър Сорелс и т.н.
На първо време е добре да отразим т.нар. „обекти, които приличат на мечове“ (sword-like objects) в двете снимки отдолу. Няма да се задържаме дълго върху тях, защото не заслужават внимание. Това са „мечове“ с японски дизайн, които са отляти или изрязани от някакъв евтин тип неръждаема стомана. При тях термичната обработка или липсва, или е много нескопосана. Остриетата често да незаточени и блестят като огледало. Почти винаги отгоре е нарисуван много повтаряем „хамон“, а пропорциите и геометрията са далеч от истината. Облеклото на тези „мечове“ съответства на острието – много фалш и блясък от изкуствени материали… Най-големият проблем при тези „обекти, които приличат на мечове“ е липсата на стомана под ръкохватката или т.нар. „фул танг“. На практика острието свършва на 2-3 см. в дръжката и обикновено е залепено за нея. В случай на употреба, дори стоманата да издържи, това най-слабо звено ще се повреди неминуемо след първия по-силен удар и рискувате да нараните себе си или околните. Като обобщение ще кажем, че купуването на подобен „меч“ си заслужава единствено като подарък за някой незапознат ентусиаст с единствено предназначение – декорация на пространство. Всяка други идея за ползване трябва да бъде забравена с оглед на безопасността. Цената на тези декорации върви между 10 и 100 лв., в зависимост от външния вид и мястото на закупуване. Имайте предвид, че в България е пълно с такива предмети и има някои много нелоялни търговци, които откровено лъжат какво продават. Винаги внимавайте и ако не сте сигурни, просто не купувайте.

samuraiski-mechove-dekoraciisamuraiski-mechove-dekoracii-2

Е, след като обсъдихме декорациите, вече е време да се насочим към истинските оръжия. Масово произведените функционални хладни оръжия от Китай са онзи феномен, който позволи на много хора да сбъднат детската си мечта, а именно – да притежават истински меч. До 1990 г., когато се оформят първите мащабни предприятия за износ на мечове от Китай, ентусиастите трябваше да се надяват на някакво чудо, за да имат истински японски (или какъвто и да е) меч. Вариантите бяха или притежание на „нихонто“, или на някоя европейска реликва – и двете изглеждат трудно осъществими дори сега, през 2016, какво остава през 90-те години на 20 век. И в двата случая щастливият собственик едва ли би рискувал нараняването на своето ценно притежание, за да упражнява техники за разсичане „тамешигири“. Третият вариант беше изработването на острие от някой местен ковач и обличането му от дърводелец, сарач и т.н. Проблемът е, че повечето ковачи в България и до днес правят хубави ножове, но не и мечове (има огромна разлика!). Дори острието да се получи достатъчно гъвкаво за реална употреба, в него ще остане някакъв местен привкус – формите няма да са изчистени и пропорциите едва ли ще бъдат както трябва. За облеклото („коширае“) важи същото и в това няма нищо странно – съвършенство се постига с практика и не може да се очаква създаването на правилен японски меч от някой, който за пръв път опитва. Проблемът е, че в България (почти) никой не опитва дори днес, а опитите които сме виждали са далеч от истината, защото са много спорадични и липсва адекватна мостра, от която да се черпи вдъхновение.

Това лирично отклонение обяснява в голяма степен защо китайските катани имат такъв голям успех в световен план, а в частност и в България. Първоначално продукцията от Китай е със съмнително качество и хората подхождат с недоверие към тези нови мечове. Годините подобряват производствените умения на китайските оръжейници и ги съпоставят с тези на реномираните западни ковачи. Все повече хора се престрашават да закупят китайски меч и установяват, че при най-добрите екземпляри разликата с „нихонто“ във функционален план е от минимална до никаква. В някои отношения дори китайските мечове могат да блеснат, особено предвид неколкократно по-ниската цена. Както всяка друга стока от Китай, масовизацията на продукцията е факторът, който позволява поддържането на достъпни цени и високо качество. Процесът се повтаря отново и отново и в наши дни е изпипан почти до съвършенство.

С течение на времето израстват някои качествени производители, групирани около майстори на бойните изкуства като Фред и Пол Чен, Джеймс Уилямс и др. Техните компании Дайнъсти Фордж, Хануей и Бугей и до днес са лидери в бранша, а оръжията им се ползват със заслужен авторитет дори сред най-високите среди в практикуващите разновидности на кенджуцу по света. Основният център за производство на мечове в Китай е град Лонкуан, който има хилядолетна история в създаването на хладно оръжие. В града са разположени около 5000 фабрики и занаятчийници, в които работят почти всички от неговите близо 300 000 жители. Естествено, готовата продукция силно варира като качество между отделните предприятия, затова е трудно човек самостоятелно да подбере най-доброто за себе си, без да е предварително запознат.

Китайските функционални катани започват със AISI 1050 стоманата, която се счита за най-ниското стъпало. Както цените им са в американски долари, така и производителите там работят само с американския стандарт за стомани AISI. Това поражда малко объркване сред българите, които са свикнали да определят стоманите по БДС, който пък от своя страна е почти идентичен със съветските (сега руски) класификации. Нашият екип отрано се ориентира към американския стандарт, не за друго, а защото в (почти) целия свят той е приет като общовалиден, поне що се отнася до хладните оръжия. За по-добра прегледност в статията всички цени ще бъдат приблизително обърнати в български левове. Искаме да споделим колко биха стрували различните видове мечове на средностатистическия български почитател, като в цената сме обмислили доставката им до България и съответно дължимите митнически сборове.
„Покупката от нас не е задължително условие за прочитане на статията“, както обичат да казват в рекламните кампании 🙂

Та нека да се върнем на AISI 1050 мечовете – повечето екземпляри са с ниско до средно ниво на изработка и внимание към детайлите. Тук функционалността зависи най-вече от термичната обработка. Острие от AISI 1050 може да бъде много здраво, а може да бъде и много проблемно. Повечето екземпляри имат изкуствена темпер линия („хамон“), нанесена с метална четка (снимката отдолу). Другият вариант е острието да няма никаква темпер линия. Практиката показва, че не се правят AISI 1050 с истински натурален „хамон“, защото е глупаво да се хвърля толкова труд по острието предвид евтините материали. Обикновено по-неизвестните производители предлагат мечове от AISI 1050, да са намерят пазарна ниша. Покупката на такъв меч е оправдана инвестиция, ако човек има намерение да тренира поне малко с оръжието, основно движения и замах, без разсичане. Не че острието няма да сече, дори напротив, но стоманата не е най-удачният избор за това, а и винаги има риск да се попадне на лош екземпляр предвид ниската цена. Хубавото е, че почти всички японски мечове от AISI 1050 са фул-танг. Ако търсите възможно най-евтин японски меч, който все пак да бъде оръжие, а не украса за стена, това е. Разцветките и изборът са огромни, а за добрата продукция цените вървят между 300 и 400 лева.

 

samuraiski-mechove-1050samuraiski-mechove-1060

Следваща по ред на номерата е AISI 1060 стоманата и съответно мечовете, изковани от нея (горното изображение). Това са най-разпространените и най-често срещани функционални китайски катана, вакидзаши и танто. От този материал се получават чудесни оръжия, стига майсторът да си знае работата, разбирайте да направи добра термична обработка. Съотношението цена-качество е изгодно, тъй като мечовете се продават в порядъка 400-500 лв., а такава катана изглежда, усеща се и сече като далеч по-скъп меч. Тук изборът за цветове на намотката, украса по канията, тип предпазител и т.н. са толкова много, че практически нямате ограничения в желанията си.

Срещат се разновидности без и с изкуствен „хамон“, както и с натурален такъв – диференцирано закалени остриета. Малките производители избират най-често цялостно закаляване и отвръщане, защото така грешките са по-малко. Дали те ще сложат изкуствена темпер линия „за украса“ или ще оставят острието „празно“ , това най-често избира клиентът. Функционално няма никаква разлика между двата варианта, изборът е чисто козметичен и е въпрос на личен вкус.

По-реномираните компании правят диференцирано закалени остриета от AISI 1060 или такива с пружинно отвръщане, предназначени предимно за разсичане. Като пример за първото ще посочим серията „Практикъл“ на Хануей, а за второто – Колд Стийл и техните „Уориър“.
paulchenpracticalpluskatana

Хануей отдавна има водеща роля в захранването на бойните изкуства с хладни оръжия и техните „Практикъл“ мечове са доста търсени като бюджетни решения от трениращите в доджо, заради диференцираното закаляване и точния им баланс. Елементите по „Практикъл“ са здрави, макар и да не впечатляват с особено изящество. Това е серия е предназначена конкретно за занимаващи се с източни бойни изкуства. Легираната стоманата AISI 1566 е съпоставима като характеристика с AISI 1060. Важно допълнение при AISI 1566 е наличието на магнезий, който в случая е добре дошъл легиращ елемент. Цената на мечовете „Практикъл“ е в границите 900-1000 лв.

От друга страна, Колд Стийл също предлага интересни мечове в този сегмент. Те брандират стоманата си като AISI 1055, но истината е, че вероятно става дума за някаква пружинно закалена легирана стомана, която е тяхна собствена разработка. Оръжията им са много здрави, както всеки може да се убеди от рекламните им клипове, но според голяма част от собствениците им усещането в ръцете наподобява по-скоро замах с брадва, отколкото с японски меч. Тоест при Колд Стийл достоверността и балансът са минали на заден план за сметка на здравината. Минус е високата цена (над 1000 лв.), но това не значи, че трябва да отпишем Колд Стийл „Уориър“ като вариант за добър функционален меч. За по-сериозни (непрофесионални) упражнения по разсичане това би бил удачен избор.
coldsteelwarriorkatana